Focussen is een non-verbale techniek die je kunt inzetten als je vastloopt in je denken, als je heel erg in je hoofd zit. Bijvoorbeeld als je:

  • duidelijker wilt ervaren wat je voelt en wat je wilt…
  • beter wilt leren omgaan met kwaliteiten van jezelf…
  • heldere en ter zake doende beslissingen wilt nemen…
  • zoekt naar een andere manier van omgaan met een ziekte of lastige kwaal…
  • je wilt bevrijden van een blokkade (ik wil graag…, maar ik doe het niet)…
  • wilt loskomen van een verslaving (ik wil ophouden met…, maar ik doe het niet)…
  • minder negatief of hard over jezelf wilt oordelen…
  • meer zin in je leven wilt ervaren…

Hoe

Bij het Focussen maak je gebruik van het gegeven dat je lijf meedoet in alles wat je als mens meemaakt. Heel vaak zijn we ons daar helemaal niet van bewust. Maar neem het voorbeeld van een bijna-ongeluk. Je loopt op straat en je wilt oversteken. Je hebt kennelijk niet helemaal goed gekeken, want je wordt bijna van de sokken gereden door een aanstormende auto. De schrik schiet je in het lijf. Je maag maakt een salto, je hebt trillende benen. Je hebt misschien wel direct allerlei gedachten paraat, maar je lijf doet kennelijk ook mee en laat duidelijk van zich horen! Zo blijkt dus dat het lijf een eigen ‘weten’ heeft. Juist daarvan, van dat weten, maak je gebruik bij het focussen.

Vaak is het moeilijk voor mensen om contact te maken met dat weten van het lijf. Met enige oefening is het voor iedereen te leren. Dan opeens komt iemand er bijvoorbeeld achter dat hij altijd als hij aan een bepaalde persoon denkt, een soort kramp op de borst krijgt. Of dat hij het gevoel krijgt dat iets hem de adem beneemt, bijvoorbeeld als hij voor zijn werk een presentatie moet houden.

Bij het Focussen besteed je dus aandacht aan het lijf. De coach helpt je om met je aandacht naar binnen te gaan en af te tasten hoe je je verhoudt tot een speciale situatie, relatie, probleem of persoon. Elke situatie die je tegenkomt in het leven, vreugdevol of droevig, groot of klein, geeft je een duidelijk lichaamsgevoel. Bij het focussen leer je hoe je je aandacht kunt richten op de subtiele taal van het voelende lichaam. Juist daar zijn veel antwoorden te vinden voor de puzzels waar we tegen aan lopen. Je lichaam blijkt dus veel meer te weten dan wij ons vaak realiseren.

Een heel toegankelijk en helder boek hierover is ‘Focussen, de kracht van innerlijk luisteren’ van de hand van Erna de Bruijn. Het is een heel praktisch boek en ook zeer geschikt voor mensen die nog onbekend zijn met het Focussen.

Terug naar Profiel